Novi Sad
19.09.2013.
11:28 > 12:51
Odbrana od pljačkaša mogla bi skupo da košta Novosađanina Radoja Obradovića koji je preksinoć pucao da bi spasao suprugu i sebe.
  • Iz Drugog Ugla

    21.09.2013 01:08
    @Osoba M - @Iz Drugog Ugla
    Ma hajde, pa i ja sam isto slobodar covek...daj i meni oruzje u ruke ako vec njemu dajes za pravo...samo onda ce hteti svi.
    Problem nastaje kad ja pisem jedno a vi citate drugo,kako se vama svidja.Onda ne vredi ni da sam nacrtao.
  • 20.09.2013 09:03
    Aleksandra
    Poznajem čoveka i baš me ovo potreslo... Dajem mu svu podršku zbog ovoga što je učinio...Branio je sebe i svoju ženu.. Nekada sam u kolima držala bezbol palicu, dok me policija nije zaustavila, izvela iz kola kao najvećeg kriminalca i očitali mi "bukvicu" kako ne smem da je držim u kolima jer je to "hladno oružje".. Sada sam je ostavila u stanu, ali sa sobom nosim nož.. Ako me neko napadne uradit ću isto što i on.. BRANIT ĆU SVOJ ŽIVOT I SVOJIH BLIŽIH...
  • Osoba M

    20.09.2013 08:05
    @Iz Drugog Ugla
    Mozda covek ceni i voli slobodu, pa zato odbija da se povinuje cinjenici u kakvom drustvu zivimo i spreman je brani tu svoju slobodu.
  • nadja

    20.09.2013 07:01
    Uzimam zakon u svoje ruke.
    Radivoje,nisi sam, verujem da je Novi Sad uz tebe!
    Ne smemo dozvoliti da covek bude osudjen,pa sutra ce nam ti isti kriminalci ulaziti u kuce i tuci nas kao volove,jer smo stoka ako dozvolimo da to tek tako prodje!
  • alxxl

    20.09.2013 02:46
    i još nešto
    ako gledamo kako je priroda strovila muškarca i ženu, postavlja se još jedno pitanje.

    daš novac. ok. ali neko tuče tvoju suprugu...

    ukoliko bi ja bio u toj situaciji, možda bi i dao novac - ali kao ljudsko biće, nikada više ne bi mogao da imam samopoštovanje i nikada više ne bi ima osećaj sigurnost, što bi verovatno ugrozilo i bračni/porodični život - znajući da NISAM zaštitio osobu koju volim a imao sam prilike za to.
    ...a onda pitajna:
    da li stvarno volim tu osobu, čim nisam ŽELEO da zaštitim?
    da li sam zaslužiu njenu ljubav, ukoliko ni najosnovnije stvari: zaštitu života i sigurnosti - nisam u stanju da ostvarim?)

    možda je danas svet "kukavica", ali ono što je duboko usađeno i to više hiljada i miliona godina u svest i podsvest, ne može da se izbriše tokom pedeset. makar i da ima zakona za to.

  • alxxl

    20.09.2013 02:00
    problem
    ovde se puno priča o događaju, a malo o suštini.

    problem nije u tome, da se neko kazni/ne kazni zbog prekoračenja nužne odbrane, nego - zašto se to desilo.

    bukvalno u novom sadu više nemam prijatelja/poznanika kome se u prošlih par godina nije dogodila pljačka stanova, vozila (i bicikl je vozilo), ili druge imovine. najviše ima otrgnutih lančića, torbi i mobilnih - znači da se žrtva srela sa pljačkašem lice u lice. napadač posle napada uglavnom ne beži, i gleda žrtvu u lice, često se smeška i redovno se sreću i posle tog događaja (pošto operišu na određenoj teritoriji, npr. kod merkatora). napad se uglavnom dešava po danu, i nije važno koliko ima ljudi u okolini (oni ne reaguju). posledice su strašne: ženi kojoj je otrgnuta tašna slomljena ključna kost, imala tešku operaciju, a porodica raspala pošto ona više ne sme da IZLAZI iz stana. ima više preloma rebara, ruke. prijava policiji u oko 50% slučaja, jedan jedini put je napadač nađen (zbog drugih stvari), ali imovina nije vraćena. (ovo je čisto lična statistika)

    sa antropološke strane nije čovek nastao zbog zakona, nego su zakoni stvoreni zbog organizacije društva. to jednostavno znači da će pojedinac, ukoliko se oseća ugroženim, i proceni da ga društvo ne štiti u dovoljnoj meri (društvo odbacuje svoju odgovornost prema pojedincu), preduzeti odgovarajuće korake.

    inače u strahu su velike oči. uplašen čovek je neuračunljiv. običan građanin nije terminator ili trenirano službeno lice (dok napadači su uglavnom trenirani u pogledu svog zanata) pa ne može da presudi tokom događaja šta je nužna odbrana ili prekoračenje toga.

    znači ima samo jednog leka: treba efikasno ukloniti tu pojavu iz države. ukoliko se to ne uradi, pojaviće se strah koji (već je tu) će ući svugde u pore društva, pa će imati i ekonomske i zdravstvene posledice (što uvek povlači finansijske deficite), stvar je mnogo ozbiljnija nego da je samo reč o "sitnom kriminalu".

    mene još brine i sve veći broj komentara u okolini - da je to u suštini namerno dozvoljena pojava kao neka vrsta kontrole populacije u korist nekih državnih/kriminalnih struktura... pa prosudite sami, koliko to ima štetne posledice za sledeće generacije...
  • iz drugog ugla

    19.09.2013 22:12
    Gospodin je nosio dnevni pazar kuci pa su ga napale barabe koje su ga sigurno tipovale neko vreme. Izvinite ali pazar se uplacuje u banku ili drzi u sefu u firmi,ne nosi se kuci kasno uvece i to na n naselju gde ne bi ni trulu dasku ostavio,a ako se neko boji,nek unajmi policijsko vozilo ili privatno obezbedjenje,ali gospoda nece da plate.
    Na to sve dozvolu za nosenje oruzja nema i jednog od baraba pogodi u glavu,sto znaci-opasno po zivot.Ako taj bude umro u bolnici,ovaj ce biti jos krivlji.
    Jedan od napadaca 76 god iz kaca...sta rade u gradu nezaposleni seljoberi za kojima place zemlja neorana? Luda je ovo zemlja a narod jos ludji.
  • Verka

    19.09.2013 22:00
    Ogorcena Novosadjanka
    Ovo je gore od divljeg zapada. Nema vise mirnog sna jer mi lopovi vec peti put obijaju kola i kradu iz njih sve sto nadju, akumulator se podrazumeva...A dete kad izlazi u grad, brinem dokle god je ne vidim na vratima. Potpuno podrzavam samoodbranu coveka i nadam se da ce se ovaj slucaj zavrsiti u njegovu korist tj. da nece robijati zbog kretena i idiota koji slobodno setaju gradom. Lepi Novi Sade, kada ces ponovo biti onako miran i najlepsi grad?
  • Измена Закона О Оружју и мун..

    19.09.2013 20:21
    Погледао сам филм и имам исто мишљење које сам и имао. У садашњој ситуацији у Србији, где се криминалци и наркомани шетају наоружани, основно је право дати слободном грађанину право да са собом носи оружје уколико то жели, као и право да га употреби уколико га неко противправно нападне. Уколико га употреби мимо предвиђених услова, нека добије 40 година затвора! Дакле, не волим Америку, али би тај закон дефинитивно требали применити овде. Када би разбојник знао да власник куће има право да пуца у њега, мислим да би било мноооооооого мање разбојништава. Иста је ситуација и на улици.

    Да подсетим:

    1. У Србији се 98% кривичних дела изврши нелегалним оружјем.

    2. Лошег момка са пиштољем може да заустави само добар момак са пиштољем.
  • Srdjan

    19.09.2013 19:57
    Alo, anonimno Javno tužilaštvo...
    ... se*em ti se u ton film!
  • Bankar

    19.09.2013 19:45
    Opet ZAKON
    Ovo su zakoni EU kojoj jurimo. ZASTITI LOPOVA posto je Vrh Drzave (PARLAMENT) sacinjen od lopova
  • Anoniman s razlogom

    19.09.2013 19:36
    Činjenice!?
    Podbarac kaže "Kako vam nije jasno? ..."

    I ja bih napisao identično kad bih verovao da će to nešto promeniti. Bravo.

    Do pre neki dan sam računao da kriminalce puštaju jer eto imaju više para da podmite nego žrtve. Sad vidim da puštaju i klošare-ubice, redovno.

    "Poruka" je jasna. Nije to poruka nego naredba: pređi na stranu onih koje štitimo, a to su kriminalci. (Očigledno je da mi neće biti ništa ako pređem u tu grupu, a ako ostanem među poštenima nadrljao sam).

    Mislio sam da samo vladari otimaju od podanika, kao što je oduvek bilo. Ne shvatam vladare koji od podanika umnožavaju razbojnike. Kroz koju godinu cela Srbija biće Bronks - a tu porez neće uzimati.

    Evo usput i ovo ako ne preseku komentar zbog dužine ...
    Što više poziva na internetu, to manje odziva u stvarnosti. Da ovo nije samo odušak ekspres lonca i to bi zabranili.

  • miki21

    19.09.2013 19:19
    ljut sam...
    što niste objavili moj komentar o svesno uperenom teroru prema našem gradu. vidim da ste stali i guslati. adaptacija je uslov opstanka. da li se sami cezurišete ili vam sedi neki "balkanski špijun" u redakciji. cccccc
  • Drozan

    19.09.2013 18:42
    Rulja...
    Procitao sam sve komentare i malo razmislio, dosao sam do zakljucka da se pretvaramo u rulju.Pretvaramo se u inkvizitore koji su lovili vestice tj ubijali neduzne zene.Pa da krenemo redom.Cinjenica je da se nesto mora menjati a to je zakon 100 %.Necu da branim nikoga ali policija tuzilastvo oni rade po zakonu da ne rade znate sta bi bilo...Citam komentare da uvodimo Americke zakone.To bi bila katastrofa,zasto??E pa zeto sto nismo svi isti "normalni", a i uvek bi bilo likova koji bi to zloupotrebljavali pozivajuci se na zakon to bi bio divlji zapad.Cinjenica je da mi obicni gradjani nemamo mehanizam za odbranu sebe i svoje imovine.Kako resiti na to pitanje zna 90 % gradjana.Prvo posto nema dovoljno zatvora treba ih napraviti.Posto je pravljenje novog skupo treba iskoristiti kasarne kojih ima u svakom gradu bar po jedna.Kad dospeju u zatvor nema 3 kuvana obroka televizor, mobilni, teretana ...Nego lepo napraviti mini pogone ili plantaze da zarade svoj obrok.Staviti da rade najgore poslove u rudnicima, kamenolomima itd.Napraviti zakon takav da kad te neko pokrade mora da otplati taj dug prema ostecenom + kazna za to delo.Uvesti opet smrtnu kaznu za prodaju droge, teska ubistva itd.Silovatelje odma kastrirati(inekcijom) i cipovati da im se uvek zna lokacija.Naveo sam samo neke od "logicnih" zakona koji bi se mogli izglasati.
    A do tada ko ima vise para i bolje veze taj ce biti protektovan i dobijace sve optuzbe.I jos samo jedan komentar za jedan od postova koji bi da pitaju tuzioca sta bi on ucinio.To je pogresno pitanje koje treba da bude postavljeno svakom clanu vlade i svim poslanicima.Na kraju ako neko bude organizovao peticiju ili protest neka samo blagovremeno obavesti javnost(bar nedelju dana pre) i da vreme poresta bude posle 19h zbog boljeg odziva.Pozdrav i zdravi bili. o/
  • 19.09.2013 18:17
    ...pouka ne zovite policiju
    To se desava kad zovete policiju, cela je poenta prvo nekog prebiti ili...sta vec pa ga onda izbaciti na ulicu i vratiti se kuci, pa kad policija dodje na uvidjaj (ako ste je vec zvali ili neko drugi) oni vide trenutno stanje a to je da je taj koga ste prebili...ili sta vec, na ulici i valja se od bolova a vas nece nista pitati jer...niste u blizin a ni ucesnik u tom dogadjaju :) (plus ako vas neko nesto pita, ne znate nista o tome i negirate ko da nema sutra)
  • Đura

    19.09.2013 18:08
    Izvini se Đuri što te je tukao
    Samo ovde treba da trpiš da te huligani pljačkaju, vuku za kosu po ulici i tuku, otkidaju lančiće sa vrata, samo ovde nije normalno da prijaviš da ti je neko ukrao bicikl jer ti se u policiji smeju i odmah kažu da to za njih nema vrednost...samo ovde policija neće da traži lopove...
  • slucaj od pre 2 godine

    19.09.2013 17:43
    slican kao ovaj ali u FR
    Slicnost je u tome sto je vlasnik prodavnice na placu gde mu je i kuca,u ranim jutarnjim satima o cuo da pas laje,
    izasao napolje i u dvorise i video da mu se priblizava mladic-
    sve se dogadjalo u njegovom dvoristu
    upozorio je mladica da stane, mladic nije stao,
    onda je usao u hodnok uzeo pusku,
    opalio u vazduh,mladic i dalje ide prema njemu onda je covek ponovo rekao da stane ...i nista tada je pucao u njega da ga rani
    mladic nije odmah umro nego posle par dana

    I sta sada, odmah se pokrenula debata okrugloga stola,sa svim steucnjacima,advokatima sudijama,psiholozima....
    da li je vlasnik namerno ubio iz bahatosti mladica ili je branio svoj posed,/inace u EU zakonom JE ZASTICENA PRIVATNAA IMOVINA\

    sve je radio po pravilu UPOZORIO JE DA se ne priblizava,
    rekao je da ce pucsti itd, sto je sve snimljeno na video kameri

    vlasnik poseda kuce i prodavnice osloblodjen je bilo kakve kazne
    jer osoba koja je poginula UGROZAVALA je negovu sigurnost i negovu imovinu,
    i nije smela bez vlasnikovog odobrenja krociti na njegov posed i pored svih upozorenja, da stane i da se ne priblizava

    posed na kome je kuca i prodavnica je malo poveci, veci je od 1000pm2

    PITAM ja /u ovom sljucaju sa menjacnicom/vlast policiju,pravosudje
    sta bi bilo da je lopov ranio vlasnika menjacnice, jer bi tada bilo ono standardno

    A ti lopovi,pa oni su vec odavno poznati kako policiji tako i prasv.....osudju




    Posed gde je kuca i prodavnica je pocveci, veci od 1000m2
  • Baltazar

    19.09.2013 17:41
    Da nije nosio pištolj
    Bio bi opljačkan, možda bi dobio batina. Ovako ga terete za pokušaj ubistva. SREĆA što su sva tri metka završila gde je planirao, što nije promašio, pogodio neko dete, prolaznika.

    Da li je bolje da te opljačkaju, ili da ubiješ? Da li treba dozvoliti svakom da nosi oružje? Američki zakoni? Amerika je za mene primer kako NE treba. :)


    Samo da sudovi rade kako treba, da se zatvori pune barabama i da oni tamo OSTAJU, a ne da uz uslovne i skraćenja budu stalno na ulici.

    Što se podrške tiče, isto kao za onog klinca što je izbo barabe u Mašinskoj školi - insistirati na tome da bude oslobođen.
  • 19.09.2013 17:31
    Ameri su pametni oni se bore protiv zla!
    dok mi stitimo lopove jer samo lopove mogu nositi oruzje a ne mi!
  • 19.09.2013 17:28
    LEGALIZUJTE
    imam kuci pistolj i hocu da ga registrujem
    i zelim dozvolu za slobodno nosenje jer je ovo ipak srbija a ne nemacka,engleska!
  • petar

    19.09.2013 17:10
    puna podrska
    Podrzavam coveka I zao mi je sto I svu trojcu nije overio.Covek je napadnut I sad ce jos I robijati zbog tamo nekog kriminalca sta je trebao da im da pare I oprosti sto su mu tukli zenu I na kraju izvini.Kad bi dva kriminalca podlegli ranama nanetih od postenih gradjana verujte da bi se kriminal sveo na pola.
  • pawlle

    19.09.2013 17:08
    kakav debilan zakon, napadnu te hohstapleri i ne smes da se branis, pri tom prete pistoljem i urlaju da ce ih pobiti, jebo vcas zakon
  • nele

    19.09.2013 16:55
    Kao predhodna vlast ni ova nije niti će uraditi nešto da čovek može da zaštiti svoju imovinu i život.
    To je kod omraženih amera jasno,kad pređe prag bez kucanja dobije koliko ima u cevi i još dobiješ odlikovanje jer si sprečio da neko drugi strada.
  • 19.09.2013 16:36
    Imena
    Objavite imena clanova tuzilastva koji su doneli ovakvu odluku. To bi morala da je javna informacija.
  • Измена Закона О Оружју И Муниц

    19.09.2013 16:22
    @Goran
    Лошег момка са пиштољем може да заустави само добар момак са пиштољем.

    .. Што се тиче тога ко није нормалан ;)
  • Neko Drugi

    19.09.2013 16:15
    Nije ocekivao
    Ranjeni je pretrčao desetak metara, a onda se, jaučući, sručio na zemlju.

    Neka, neka,...
  • 19.09.2013 16:09
    pff
    Trebale su bombe '99 da rese citavu ovu dilemu. Da su nas pobili k'o gamad, ovo se ne bi ni desilo.
    Takav smo narod.
    Treba nama jedan dooobar cunami, ali onako "pravedan"...
  • semtex

    19.09.2013 16:02
    @Goran
    Poenta Columbine-a je sto mogucnost legalne kupovine oruzja imaju i kriminalci i tu je ceo problem sto je ogromna razlika.
    Momentalno imamo situaciju gde kriminalci ionako imaju ilegalno oruzje+krse zakon o zabrani nosenja+cine krivicno delo gde ljudi neretko i stradaju,dakle njima je sve jedno imaju li dozvolu ili ne.Sa druge strane imamo populaciju koja nije zasticena drzavnim organima i njihovim necinjenjem + kada sami brane goli zivot ili imovinu budu tretirani kao kriminalci jer su branili ustavom zagarantovano pravo na zivot.Definisani uslovi dobijanja oruzja,nacina nosenja i koriscenja istog bi u 70% slucajeva bili argument odvracanja konkretno razbojnistava.Takodje robije za razbojnistva su smesne takodje treba vratiti i smrtnu kaznu za najteza dela.
  • Marko

    19.09.2013 15:59
    Polako ljudi...
    Tuzilac je duzan da pokrene krivicni postupak u ovakvom slucaju. To ne znaci da ce okrivljeni biti i osudjen. Ovde se radi o nuznoj odbrani i u postupku ce se to utvrditi i covek ce biti oslobodjen optuzbe. Ne znam kako mislite da neko puca na nekoga, cak i u samoodbrani i da se ne pokrene nikakav postupak u kome bi se utvrdilo da je to bila samoodbrana?? Da je tako, zamislite koliko bi bilo zloupotreba.
  • JOJ

    19.09.2013 15:47
    dakle
    Pametnjakovici koji pricate o tekovinama civilizacije. Ides tako ulicom, gledas svoja posla dok ti neko planski i sa namerom prilazi da te opljacka / siluje /stagod i ti se uplasis, ne desava ti se to svaki dan niti si sklon tome, pa mozda u panici preteras i onda? Sta onda bude? Taj majmun koji je sa namerom prisao i napao te zauvek ti je upropastio zivot samo zato sto si se branio svim raspolozivim sredstvima? Ma daj. Treba SVI da stanemo u odbranu ovog coveka KAO JEDAN i da ne dozvolimo da mu zivot bude unisten od strane gamadi. Treba nam zakon kao u Americi. Ko neovlasceno udje na tvoj posed - vozdra. Ko te napadne na ulici sa namerom da te povredi ili opljacka - vozdra. SVAKO bi u situaciji da mu se to desi upucao to go*no bez da trepne. Ja prvi.
  • Baltazar

    19.09.2013 15:21
    Nužna odbrana
    Kad lopov kaže:

    "Dajte pare ili ćemo vas pobiti"

    Onda daš pare i završiš priču. Ovako je čovek zbog para izgubio slobodu. Da su hteli da ih ubiju, ubili bi ih - trojica brbana, od kojih je jedan imao pištolj. Ne bi mu pružili šansu da pucaj na njih.

    Oni koji misle da je s oružjem bezbednije treba da računaju s tim da će naoružane ljude napadati naoružani razbojnici i neće im dati priliku da prvi zapucaju.

    Tako da ja ne bih menjao zakon. Ali bih ga SPROVODIO. Zašto barabe "od ranije poznati policiji..." ne sede po zatvorima, nego napadaju ljude po gradu. Zašto lako dobijaju uslovne, zastare, kazne ispod minimuma?
  • Sale NS

    19.09.2013 15:11
    Znači ovako:
    trebalo je npr.da mu otmu pare i ubiju ženu pa da on pripuca na njih bez daljih problema !? To je prosto neverovatno, "biciklisti" se redom oslobađaju od gonjenja jer su male vrednosti, barabe su "odavno poznate organima gonjenja", u lokale gde su vlasnici "učlanjeni" niko ne zalazi ..... PA ŠTA JE OVO ?! Američki fuilovi i Beograd su postali mala beba za dešavanja u Novom Sadu.
  • Mile

    19.09.2013 15:07
    razumevanje ?????
    Ako sudije imaju razumevanja za teske kriminalce i presudjuju minimalne kazne za teska dela. Ocekivanja javnosti su da ovi nesretni ljudi budu oslobodjeni krivice, jer su branili svoje zivote i cast svih nas.
  • 19.09.2013 15:04
    ana
    pokrenite peticiju da potpišemo.
    Dajte slike napadača.
    Država je kriva što zakonima štiti lopove. To radi zato što su braća. I ona nas pljačka raznim računima bez pokrica.
  • Milena

    19.09.2013 14:58
    pracenje
    Ovaj slucaj nesretnih supruznika,mediji moraju intenzivno pratiti.Kako istragu tako i sudjenje, jer je to ono kroz cega moraju proci ovi ljudi da bi dokazali svoju ispravnu nameru da zastite svoje zivote.Mi kao javnost, smo duzni da im damo svu mogucu podrsku u pravicnoj odbrani i osudi pocinioca pljcke tj.razbojnistva.Pravda je sigurno na strani ovih postenih
    ljudi.
  • 19.09.2013 14:48
    Predlog
    Predlazem gospodinu Obradovicu da drzavu tuzi Medjunarodnom sudu u Strazburu ako ga samo pocnu povlaciti po sudovima ili nedaj boze osude.

    Drzava nije u stanju svojim gradjanima da obezbedi minimum bezbednosti a ima obraza da zlostavlja coveka koji se brani.
  • ves

    19.09.2013 14:40
    na ulice
    ljudi moramo izaci na ulice !!!!!!!!!
    ovako vise ne ide !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • kapiten

    19.09.2013 14:38
    Nije valjda da su napadaci punoletni?
  • Goran

    19.09.2013 14:29
    @Измена Закона О Оружју И Муниц

    Da li si covece poludeo? Slazem se da treba da izmenimo zakon ali tako da je SVAKOM ZABRANJENO DA NOSI PISTOLJ. Ti bi naciju naoruzavao kao prevenciju protiv nasilja? Jesi gledao mozda film 'Bowling for Columbine'? Ceo dokumentarac govori upravo o ovome sto pricas, odnosno posledicama ovoga sto pricas. Pogledaj, mozda promenis stav. :)

    Resenje: Menjati zakon, sprovoditi najrigoroznije moguce kazne i ocistiti kriminal sa ulica grada.
  • semtex

    19.09.2013 14:20
    tuzilastvo verzija br2
    Buduci da sve mora proci zakonski proces morali su da podignu na osnovu toga i neku optuznicu.
    Buduci da je u slucaju Drazena Pozara,gde je bio optuzen za dvostruko ubistvo i dvostruki pokusaj ubistva(dva napadaca je ubio,a dvojicu ranio)donesena presuda po istom zakonu da nije kriv ovakva optuznica donosi gospodinu Radoju automatski oslobadjajucu presudu po pitanju pokusaja ubistva.
    Takodje gospodin Pozar je osudjen na 3 god zatvora(zalili su se,ne znam da li je oboreno ili pravosudno potvrdjeno)zbog neovlascenog nosenja vatrenog oruzja gde je dobio 3 god (2 god za dvojicu ubijenih i 1 god za dvojicu ranjenih)tako da Radoje maksimalno moze da dobije 6 meseci zbog nezakonitog nosenja oruzja sto je takodje nepravda.Dakle moguce da je namerno ovako definisan optuznica gde ce ovog coveka osloboditi cisto da bi se zadovoljila pravna forma vazecih zakona.
  • Kalauz

    19.09.2013 14:14
    Radoje je divan i pošten čovek
    Radoja poznajem dobro kao zemljaka moje žene i to kao izuzetno poštenog i korektnog čoveka. Svojim sam očima video kad su on i drugari iz Kuglane plaćali reket policiji jer su dilovali marke.
    Ovo je velika sramota za našu državu a gosp. Selaković nas god.dana šarmira svojim lepimplavim očima a nije baš učinio ništa tj. učiniće da se smanji nepostojeća autonomija Vojvodine.
    U B. Palanci je neki Mišković godinama maltretirao i silovao devojke i niko mu ništa nije sme sve dok nije silovao devojku jednog momka koji je uzeo očev pištolj i ubio ga u kafiću. Dilga se halabuka i gužva u Palanci i momka su posle 49 dana morali pustiti.
    Radoje NE SME biti osuđen jer je branio živote i imovinu na koju plaća porez državi.
  • 19.09.2013 14:07
    da ne verujes,ali..
    .. to me ipak nece spreciti da od sada nosim repetiran pistolj i kada idem u samoposlugu
  • Измена закона о оружју и муниц

    19.09.2013 14:07
    Људи морамо да се организујемо и тражимо измену закона о оружју и муницији тако да имамо право да га употребимо ако нам је неко са задњим намерама противправно ушао у стан, чиме нарушава спокојтво наше породице и угрожава нашу безбедност и имовину. И друго да се дозволи лицима која имају легално оружје да га носе са собом за самоодбрану (Томе и служи, зар не?!) Као пре 1998.

    Позивам да се организујемо и потписујемо петицију за измену закона. Ко је за?
  • VP

    19.09.2013 14:07
    Gdje živimo
    Ne pokazuje ova vijest u kakvoj državi živimo, komentari na nju to pokazuju. Ovdje je još i dobro u odnosu na ono šta zaslužujemo. Da smo malo pametniji, obrazovaniji i racionalniji, možda bi nam bilo bolje, a ovako, mrka kapa. Ja se nadam da su pojedini komentari napisani u afektu i da ljudi stvarno ne misle da je uzimanje pravde u svoje ruke rješenje. Ako stvarno tako mislite, zapitajte se šta vam nije u redu sa glavom. Počinjem da ne podnosim svoj narod zbog toga sto je GLUP, da ne budem blag, pa kažem neobrazovan.
  • semtex

    19.09.2013 14:02
    @Podbarac
    Ide oktobar,pored skupstine mogli bi i sudovi da gore...a i tajkunske uljare sa ministarstvom poljoprivrede...da resimo sve o jednom trosku.
    Ovo je banana republika,sreca pa ce proci kao i Drazen Pozar,jedino za sta ima osnova da ga osude je neovlasceno nosenje vatrenog oruzja mada ako isto nije obuhvaceno optuznicom nemaju pravo ni na to.Podrska pojedincu koji ima m*da da se odupre nakaradnom sistemu vrednosti i koji brani licno dostojanstvo i ustavom pravo na zivot.Jos on treba da tuzi drzavu sto mu ne omogucuje ista ustavom zagarantovana prava nakaradnim zakonom.
  • vojvodjanka

    19.09.2013 13:53
    Dokle
    Da li je moguće da će suditi čoveku koji pošteno radi za svoju porodicu?! Sudija treba da se stidi.Ovaj grad se pretvorio u strašan grad, gde deca zavode ''red'' po ulicama. Sve bi ja njih lepo istukla, tako da bar dva meseca leže nepokretni u krevetu, pa posle toga da idu na njive da rade. Roditelji zakazali. Znam da je teško vreme, ali deca nisu kriva što vam je šef loš. Roditelji probudite se! A i bilo bi krajnje vreme da se napravi maloletnički zatvor. Novi Sad je nekada bio miran grad!!! Užas!!!
  • Podbarac

    19.09.2013 13:47
    Kako vam nije jasno?
    Zabranjeno je (i velikim slovima ZABRANJENO) da pojedinac uzima pravdu u svoju ruku, a kamoli da proba da se brani. Samo država, tj. njeni vlastodršci i njihovi uposlenici, imaju pravo da sprovode pravdu. Jer onda bi nekom palo na pamet da se udruži sa još nekim pravednima i rastera svu tu bagru u čijem je kao "vlasništvu" država.
    Tužilac dakle, kao i svaki lojalan uposlenik, samo brani svoje gazde-vlasnike ove države od osnivača ta države. Tj. od nas, od naroda. Kriminalac je za njih samo sitna smetnja. Naučiće već kome treba plati i biće sve OK. A narod koji traži nazad svoja prava i slobodu, je suštinska opasnost.
    Ajde setite se: Od svih koji su se uspešno odbranili od napadača - ko nije bio optužen i osuđen, makar i uslovno? A koliko je napadača uhvaćeno, a tek optuženo i osuđeno? Većina je već kolko sutra na ulici ili uz vikende čeka na skraćenje ili amnestiju...
    Čitam komentare i ne mogu da verujem da i dalje nekima nije jasno s čim imamo posla...
  • Milan

    19.09.2013 13:42
    Ljudi,

    Mislim da postoji jedna stvar koja može da se uradi. Da se organizujemo (kao NVO ili bilo kako, to je najmanje važno), da pratimo rad I POLICIJE I TUŽILAŠTVA I SUDA (sa naglaskom na apelacioni) i podnosimo krivične prijave protiv odgovornih lica (imenom i prezimenom) za svako saučesništvo u zločinu, opstrukciju pravde, prikrivanje zločinaca, odugovlačenje istragama, odugovlačenje sa procesima, izricanje kazni ispod zakonskog minimuma.
    Drugim rečima, dok ih mi kao javnost ne nadgledamo i ne DELUJEMO EFIKASNO, kriminalci i njihovi jataci koji očigledno sede na svim nivoima državnog aparata će nastaviti da nas svakodnevno terorišu.
    Ovo je stvarno izvodljivo. Siguran sam da postoje i časni advokati koji bi ne naplaćivanjem svog angažmana u ovim procesima pomogli da prvo jataci fotelje zamene ćelijama, a bez njih u foteljama i broj onih koji bi se upustili u kriminal bio bi neuporedivo manji.
    Radio 021 je takođe dobrodošao da pomogne!
  • 19.09.2013 13:40
    Nikako mi nije jasna ova teza koja se stalno ponavlja u sličnim slučajevima - "eto naš zakon je loš". Bukvalno u svim evropskim zakonodavstvima nužna odbrana je na isti način definisana.

    Ne možeš nositi pištolj sa sobom ulicom, i ne možeš na nečiji udar na tvoju imovinu odgovoriti udarom na njegov život. Ni meni se možda ne sviđa, ali to je elementarna civilizacijska tekovina i jedino je tako racionalno.

    Nije regulativa nužne odbrane kriva što su ljudi bahati i neobrazovani, što je beda na sve strane i što sudovi kao i druge grane vlasti ne funkcionišu kako treba.
  • Gajo

    19.09.2013 13:33
    Zamena teza
    Naime, u ovom slučaju treba Više javno tužilaštvo teretiti za pokušaj ubistva!
  • N

    19.09.2013 13:31
    Molba za radio 021: molim vas da istražite i objavite ime tužioca koji je podneo krivičnu prijavu za pokušaj ubistva protiv ovog čoveka.
    Takođe vas molim da istražite i objavite ime tužioca koji NIJE okvalifikovao ono sakaćenje mačetama u sred bela dana kao pokušaj ubistva.

    Imena tužilaca nisu državna tajna. Želimo da ih znamo. Imamo na to pravo.
  • Djole

    19.09.2013 13:25
    i prekardašilo
    I sve po zakonu, za to sam prvi,
    ne bi bilo ove krvi da je bilo sve po zakonu!
  • Lokalno tandrkalo

    19.09.2013 13:17
    Juhu, dobio sam opkladu... Strasno...
    Jest da sam dobio opkladu, ali mi zakljucak koji se namece sam po sebi grozan.

    A on glasi: Ako me neko napadne i hoce da povredi, bolje da ja njega lepo upucam, posto mi zatvor sleduje u svakoj varijanti. Pa, onda bolje da budem u zatvoru i da znam da je jedan komad olosa manje na ulici.

  • Bezimena

    19.09.2013 13:10
    Momenat - decaci koji su se medjusobno isekli ce dobiti prijave za ucestvovanje u tuci, nasilno ponasanje i teske telesne povrede, a covek koji se brani je pokusao ubistvo?
  • rain from heaven

    19.09.2013 13:08
    tužba

    i sudije pohapsiti
  • nema nista

    19.09.2013 13:07
    od te tuzbe
    U principu oni njega mogu da optuze za sta hoce, pa i za organizovani kriminal ili genocid. Problem je sto je ta optuznica neodrziva i mogu da ga osude jedino za prekoracenje nuzne odbrane i nedozvoljeno nosenje oruzja sto je uslovna kazna ili mozda par meseci zatvorske + uslovna
  • 19.09.2013 13:01
    @Carls Tejlor
    Možda zbog toga što su one koji treba nešto da urade doveli sa livade.
  • Gogo

    19.09.2013 12:59
    i ovu drugu dvojicu
    si trebao druže upucati!
    Imaš moju punu podršku.
  • Novosađanka

    19.09.2013 12:57
    Šta reći
    Bruka i sramota! Kriminalcima se daje vetar u leđa da i dalje haraju, a obični ljudi ne smeju ni da se brane!
  • drax

    19.09.2013 12:52
    molba
    Zamolio bi novinare da prate ovaj slučaj, i izveste narod o tome da li je ovaj hrabri čovek dobio optužnicu za pokušaj ubistva. Ako podignu optužnicu, smatrajte da su i nas optužili, jer danas sutra i neko od nas ce biti u utakvoj situaciji, stoga treba da se dignemo na noge i izadjemo na ulice da pokazemo ovoj vlasti da nismo ovce za šišanje, samo tako se možemo izboriti, jer je do grla došlo.
  • 19.09.2013 12:51
    j....š državu u kojoj kriminalci imaju veća prava od poštenih građana,u normalnim državama bi radoje dobio medalju
  • 19.09.2013 12:49
    vrsac
    cak U IRANU,IRAKU ili SOMALIJI imaju bolje zakone od nas debila
  • 19.09.2013 12:46
    Zakon
    Nije smeo da koristi orujze i TACKA
    jer nepostoji zakon koji odobrava pucanje na civile, zasluzuje jedno 5 godina robije jer sam ne postuje zakon.
  • Srbijanac

    19.09.2013 12:46
    Ustajte...
    Podrška žrtvama!

    Tužilaštvo ima ime i prezime!

    Treba pokrenuti građansku inicijativu, potpise, performanse, bilo šta, pošto je ovo vrhunac svega negativnog od onoga što se dešava u Novom Sadu u zadnjih godinu dana...
  • V

    19.09.2013 12:42
    Molim vas recite mi da je ovo skrivena kamera.
  • Lemi

    19.09.2013 12:39
    Policija bi ih upucala i za mnogo manju stvar, i nikom nista , jos bi ih i odlikovali , a Daca bi im urucio zlatan sat a mozda i prevremenu penziju zbog pretrpljenog stresa
  • Hanguber

    19.09.2013 12:36
    momenat
    Moli se presvetli ministar pravde Selakovic da konacno sada kaze ili jos bolje uradi nesto pametno,nego sto se proziva na konto Vojvodine
  • miki

    19.09.2013 12:34
    Prvo treba da se vidi ko je na čelu Novosadskog tužilaštva.Novosadska palata je leglo korupcije i nepravde.
  • Po zakonu

    19.09.2013 12:34
    ...
    Neka bude sve po zakonu, pa cemo da vidimo sta ce od ove bruke ispasti. Samo polako sa zakljuccima... ne zurimo kao zdrebe pred rudu.
  • Carls Tejlor

    19.09.2013 12:33
    Cao, mi smo komentatori radia021, strucnjaci za sve oblasti.
  • 19.09.2013 12:33
    Zelim da se branim
    u hrvatskoj ako te uhvate da nosis pistolj a nemas dozvolu dobijes 700 evra kaznu...
    medjutim u srbiji nosis pistolj ako IMAS dozvolu mozes dobiti 3 god. zatvora! B.R.U.K.A.
  • Sima

    19.09.2013 12:33
    Kada se vec ugledamo na zapad i njihove zakone, hajde da uvedemo zakon o oruzju kao u Americi, ko ti predje prag zavrsio je, ko te napadne na ulici zavrsio je...
  • 19.09.2013 12:30
    PROTEST
    lepo organizujemo PROTEST!!!
    jer zakon stiti lopove!!!









  • malena

    19.09.2013 12:28
    u kojoj ludnici mi živimo , SRAMOTA
  • 19.09.2013 12:23
    SatelitBoy
    Protiv tuzioca koji je podigao krivicnu prijavu za pokusaj ubistva, podneti prijavu i disciplinski postupak, sto je stvar predsednika suda ili koga li god vec. Ili zbog osetljivosti i uznemirene javnosti da doticni tuzioc izadje na videlo sa cinjenicama koje govore u prilog osnovu za podizanje krivicne prijave. E sudstvo, sudstvo ... odrodilo se to sve od naroda pa to ti je!
  • kedans

    19.09.2013 12:19
    predlog
    .... samo pokrenuti peticiju i traziti da se izmeni ztakon i da se u ovakvim situacijama donose normalne i realne presude. a, dotle? peticija i protesti!!!
  • ajvanho

    19.09.2013 12:19
    ko je ovde lud ?
    da li je trebao da dozvoli da iskasape i njega i zenu ?
    da mu isteraju oko,mozda ?
    komsija,mislim da gradjani nece dozvoliti da budes u zatvoru ni jedan dan !
    trebao si ih svu troicu izresetati!
    ps-naravoucenije-ne ostavljaj ranjene kriminalce niti im zovi pomoc !
  • Licemerje tuzilastva

    19.09.2013 12:11
    strasno
    Prema kriminalcima blagi a jaki prema obicnom narodu. Iz vesti mogu samo da zakljucim da je samodbrana bila nuzna i adekvatna a ovo je velika sramota za tuzilastvo.
  • UAAAAAAA SUDIJE !!!!!

    19.09.2013 12:09
    DOLE TUZILASTVO!!!!!
    Dabogda se tuzilastvu desilo ovako nesto a nemali cim da se odbrane !!!!!!!!!
  • Novosadjanka

    19.09.2013 12:07
    sta reci...
    Krivicnu prijavu treba podneti protiv TUZIOCA i SUDIJE. Nek njihovu rodbinu, decu napadnu ovako pa nek se ne brane...Treba skrstenih ruku da sedimo da nas neko izbode il upuca. Katastrofa.
  • Sim

    19.09.2013 12:04
    "Dajte pare ili ćemo vas pobiti" NJIMA PRIJAVU ZA POKUSAJ UBISTVA! Kad neko nastavlja da napada i posle upozorenja taj ne mari ni za svoj ni za tudji zivot!
  • 19.09.2013 12:01
    E svasta...
    Neko te napadne na ulici,isprska te suzavcem, preti ti ubistvom, sutira te...ti se branis da zastitis goli zivot i odgovaras krivicno za to sto si se branio...Pa sta treba, da pustimo da nas hevtaju kako hoce? Sramota...
  • IgorNs

    19.09.2013 12:01
    Znao sam
    ....na kraju ce jos tog coveka koji je branio sebe i zenu osuditi a pljackase koji su ih napali ce sudovi verovatno osloboditi zbog "nedostatka dokaza" ili ce im neki visi sud ponistiti presudu kao sto kod nas to obicno biva ma jos jedno veliko BRAVO za nase korumpirano, neprofesionalno i smesno sudstvo!
  • DARKO

    19.09.2013 11:59
    BRUKA
    SRAMOTA ME JE U KAKVOJ DRZAVI ZIVIM !
  • Kimi

    19.09.2013 11:59
    Njemu doživotna, a ovim mentolima jedan pištolj da
    Šta reči kada je moj ćale je posle ove pucnjave rekao: "Nadam se da ga je ubio".
  • Predrag

    19.09.2013 11:59
    Sramota
    Ovo je sramni portret našeg zakonodavstva i vlasti. I najcrnje od svega je što se ne vidi kraj tome...
  • 19.09.2013 11:59
    Peticja i protesti
    ODMAH
  • 19.09.2013 11:57
    "A za sudstvo pitanje sta bi oni ucinili u tom trenutku???"


    To je pitanje za tužilaštvo. Do suda nije ni stigao još uvek.
  • 19.09.2013 11:53
    ZA Radojev zakon!
    Pa krivična, naravno! Trebao je spustiti ruke i dozvoliti malim go*nima da ga opljačkaju i nabodu! Kakvi licemeri! Do kraja će čovek da robija, a ovi što su ga napali ima da se šećkaju i smeju mu se u lice.
    Jeste, ja sam ZA Radojev zakon! Ko mi pređe kućni prag ili uđe u lokal sa zadnjim namerama, mora da preuzme svu odgovornost za posledice. To se zove nužna samoodbrana.
  • Sedam

    19.09.2013 11:51
    Puna podrška ovom čoveku. Da sam kojim slučajem advokat krivičar, besplatno bih ga zastupao.
  • Neko

    19.09.2013 11:51
    tako je, tuzilastvo je na strani razbojnika i mafijasa. Da se da na svakih 200m 24h policijski nadzor ili da se poveca ovlascenje pri samoodbrani. Vucicu, ajde sad pokazi dal si na strani naroda, KONKRETNO!
  • nsadjanin

    19.09.2013 11:49
    PODRSKA
    Podrska za Obradovice!!!

    A za sudstvo pitanje sta bi oni ucinili u tom trenutku???
  • Uncas

    19.09.2013 11:48
    ..odma da se organizuje javni protest...ali odma!
  • Bilja

    19.09.2013 11:48
    Sramota
    Znaci ne mogu da verujem !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19.09.2013 11:45
    Jos je trebao da im se izvini za to sto su ga napali...a da je kojim slucajem neko od njih dvoje bio povredjen vatrenim oruzjem, tragalo bi se za napadacima i nikom nista, a kad neko uspe da se spasi umesto da podrze to, oni razmisljaju o zatvorskim kaznama...pa ne znam stvarno vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna